donderdag 14 april 2011

Lak aan braak: muurschilderingen kleuren Heerlen e.o.


Via kuS ontving ik volgend inspirerend persbericht:Urban scripts continues 2011 - LAK AAN BRAAK
Overal in Europa zoeken creatieve grafittikunstenaars een uitweg om aan bestuurlijke restricties en wijdverbreid onbegrip te ontkomen: de openbare ruimte biedt hen nog maar weinig ruimte. Het is niet vreemd dat ze vooral braakliggende terreinen en lege gebouwen als hun werkterrein kiezen. Hier ontstaan fantastische, kritische en actuele werken. Kunst zonder inhoudelijke beperking.

Van april tot juni zullen talrijke contemporaine underground-kunstenaars uit België, Duitsland en Nederland in Heerlen te gast zijn. Ze zullen hun sporen achterlaten op muren van verlaten fabriekshallen en lege huizen. Deze braakliggende terreinen worden de onofficiële ateliers van de straatkunstenaars. Er zullen mega muurschilderingen onstaan maar ook vele kleine ingrepen.


De lijst van deelnemers belooft een veelvoud aan stijlen. Computergrafiek van Graphic Surgery tegenover het stripachtige werk van Bue. Enorme tekeningen van dieren van Roa worden gecombineerd met fantasiewezens van Skount SR. Sommige deelnemende kunstenaars zijn afgestudeerd aan de kunstacademie, anderen koesteren juist hun autodidactische achtergrond. Maar alle geselecteerde kunstenaars delen hun liefde voor de muurschildering. Als groep of individu, de muralisten schilderen muur na muur.

kuS zal dienen als uitvalsbasis voor de kunstenaars. Hier worden de acties gepland en voorbereid. Ook is er een tentoonstelling over muralisme en zijn er lezingen over het thema. Vanuit Heerlen en omringende steden zullen rondleidingen langs de kunstwerken worden georganiseerd.

Deelnemende kunstenaars

Bue - Gent/Belgie
ECB Grapic - Koblenz/Duitsland
Gigo - Essen/Duitsland
Graphic Surgery - Amsterdam/Nederland
Lastplak collective - Rotterdam/Nederland
Mean Marek - Dortmund/Duitsland
Resto - Gent/Belgie
Roa - Gent/Belgie
Skount SR - Amsterdam/Ciudad Real(Spanje)
Vagabundos - Antwerpen /Belgie
El Neoray - Antwerpen/Belgie

en andere

Urban script continus 2011 - LAK AAN BRAAK is een kunstprojekt van Jens Besser en samenwerking met Robert Kaltenhäuser en kuS, Heerlen.

LAK AAN BRAAK 15 mei - 26 juni 2011
Overal in Parkstad en bij kuS,
Willemstraat 91a, Heerlen
http://www.kunstencentrumsigne.nl/